Vietnam??? e bikke vanalles

Dag allemaal!

Voor alle duidelijkheid, ik zit niet in Myanmar zoals Koen (helaas blijkbaar), maar nog steeds in het op-geld-uitzijnde-en-vooral-meer-toeristische-Vietnam. Mijn vorig verhaal was geeindigd in Hanoi, dus ik ga gewoon verder vanaf Sapa.

De nachttrein naar Sapa was leuk, enkel locals, maar heel vriendelijk. Goed geslapen en om 6u `s morgens aangekomen in Lao Cai, van daaruit meteen naar Sapa en om 7u guesthouse gevonden, klein dutje gedaan en Sapa verkend... Helaas... Sapa moet een ongelooflijk mooie plaats zijn, maar het weer wilde maar niet meewerken. Het was er heel erg koud, regen maar vooral heel veel mist waardoor ge geen 10m voor u uit kon zien.. en rara, Sapa is net zo`n mooie plek omdat je er geweldige uitzichten kan hebben!! Ik heb daar dus 3 dagen gewacht maar tevergeefs.. Tijdens deze dagen heb ik wat rondgewandeld, veel aan de vuurtjes gaan zitten, veel koffie gedronken en gelezen... Na 3 dagen heb ik het opgegeven en heb terug minibusje naar Lao Cai genomen om van hieruit naar Bac Ha te gaan.. Ook hier weer helaas. In Lao Cai aangekomen werd het al snel duidelijk dat er geen bussen reden naar Bac Ha aangezien het nieuwjaar nabij was (het was de 25ste, dus `oudejaarsavond`. Ik zat dus vast in het meest ongezellige stadje van het noorden...

Enfin, niet getreurd, guesthouse gezocht, aan de rivier gaan zitten, de mensen waren blij om een blanke jonkvrouw te ontmoeten en dan maar wachten tot 24u. Wat bleek, geen vuurwerk, geen feest, niks. Het enige wat er gebeurde was dat de mensen hun tafeltje met eten en geld voor de deur zetten en wachten, op niets... Er waren wa balonnekes met vuur in de lucht, maar da was het dan ook. Dus om 00.30u beddeke in en `s morgens gaan kijken hoe ik kon weggeraken van deze plaats.

Die morgen goedkope trein gevonden terug naar Hanoi. Trein op zich viel wel mee, hard seat, 11u rijden. Maar dan kom je weer de vervelende dingen tegen. Aangezien de mensen al rap doorhebben dat ik een vrouw alleen ben op de trein, tussen niks dan locals, vinden ze het leuk om dicht bij mij te komen zitten en te staren naar mijn wit velleke. En als ik zeg staren bedoel ik echt staren, gelijk 2 minuten... Ze houden ook van lichamelijke contacten zo blijkt, want er was nog heel veel ruimte in de trein voor mij en achter mij, maar ze vinden het leuker om over mijn wangskes te wrijven en verwonderd te kijken... Allemaal heel vreemd, maar tenminste krijg je eten en bier gratis van de `conducteurs`.. Alleszins, de treinrit was lang, veel buiten moeten kijken om starende mensen te ontwijken, maar we zijn er toch geraakt..

Nachtje Hanoi en dan naar Halong Bay. Hetzelfde verhaal, prachtige omgeving maar mist.. Stomme toeristen, idiote tour, kortom, nie echt meegevallen.

Na Halong Bay terug in Hanoi, daar local bus gepakt naar Ninh Binh. Eindelijk een leuke plek!!!!

Tof guesthouse gevonden met veel backpackers, de eerste avond al met 3 Duitsers, een Oostenrijker en een Tsjech rond de tafel gezeten met bier en rijstwijn. De dag erna met de Tsjech 20 km gewandeld naar een rivier waar mensen in bootjes kruipen en door grotten varen (wij hebben langs de rivier gewandeld en gezwaaid naar deze mensen), dan ook tempel gaan bezien op hoge berg waar het uitzicht echt heel mooi was. Rijstvelden, rotsen die zomaar ineens groeien uit de grond, de mensen met hun sjieke hoedjes,... heel leuk.

De dag erna motorbike gehuurd voor 2 dagen (alweer met de Tsjech) en naar National park gereden, door jungle gewandeld, grotten geexploreerd, daar blijven slapen (geen elictriciteit dus met kaarsjes, heel gezellig met de geluiden van de jungle op de achtergrond). De volgende morgen nog wat gewandeld en naar aapjes gaan kijken en dan teruggereden naar Ninh Binh (2,5 uur op motorbike, pijn aan het poepeke). Dan gehoord voor treinen en bussen en besloten dat we vanavond de nachtbus zullen nemen naar Hue, zo`n 600km zuidelijker, 10u met bus.

Ninh Binh was echt een leuke plaats, de mensen zijn hier super vriendelijk, iedereen zegt `hello!` (soms ook wel `one dollar!`), maar het is echt een groot verschil met het Vietnam dat ik tot nu toe heb gezien. De jungle was ook echt oogverblindend (gelijk tarzan aan de lianen geslingerd enzo), ja, heel blij dat ik hier ben beland.

Zodus, tot daar, ik laat wel weten hoe het verder gaat!

groensels en noodlesoup

Bie

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer