Laos voor beginners: een (korte) samenvatting

Hallo allemaal!!

Het is alweer een hele tijd geleden dat we nog een sterk verhaal hebben gepost, dus ik ga proberen om terug te keren naar de weken die we in Laos hebben doorgebracht, zo kunnen jullie beslissen om al dan niet dit land ooit te bezoeken!!

We zijn rond 12 december Laos binnengegaan ter hoogte van Pakse, het zuiden van Laos, langs de Mekong rivier. Onze eerste indruk van Laos was dat dit land bestond uit heel rustige, vriendelijke mensen. Van die indruk zijn we niet af geraakt. Laos was voor mij de hele 6 weken vakantie.. Het leven verloopt traag maar aangenaam, de mensen zijn eerlijk wat betreft het betalen van allerhande zaken, je hoefde hier niet heel de tijd je centen na te tellen of af te bieden, want het merendeel van de tijd vragen ze gewoon een eerlijke goede prijs, dus een absolute relaxte sfeer..

Vanuit Pakse zijn we helemaal naar het zuiden gegaan, de 40.000 eilanden. Hier hebben we verplaatsingen gemaakt met de boot naar verschillende eilanden, en het leuke hier was dat je de mensen hun leven zag leiden langs de rivier. Op de oevers zag je de mensen werken in hun tuintje, ze wassen zichzelf en hun kleren, de kinderen spelen en vangen vissen en andere beesten, de mannen en jongens zijn op de rivier aan het vissen vanuit hun houte, heel smalle, bootjes, of gewoon al staande in het water met hun gigantische duikbril en harpoen. Ook hebben we een dag rondgetoerd met de brommer, wat een leuke manier is om het eiland te verkennen en de kleinere, niet toeristische, plaatsen te bezoeken.

Na de eilanden naar Tat Lo. Een klein, rustig plaatsje naast de rivier met enkele watervallen van waaruit je verschillende 'tribal-villages' kan bezoeken, te voet of met tuktuk. We hebben dit ook gedaan, de mensen spreken geen woord engels, maar het is heerlijk om met hen te communiceren met handen en voeten (ik heb het dan ook niet kunnen laten om met de kindjes wat te ravotten, het begint met 1 kindje, binnen de 2 minuten staan er een 10tal bengels rond u te springen en te lachen...). De huizen zijn allemaal van hout ofwel van een soort riet (de muren zijn dan gemaakt van dit materiaal dat ze weven) en wat stro als dak. Ze staan ook allemaal op hoge palen, zodat er ook geleefd wordt 'onder' het huis. De straten hier zijn heel stoffig, de omgeving is droog (in deze periode van het jaar), het lijkt allemaal heel primitief, maar de mensen blijven lachen!! We werden ook uitgenodigd om mee feest te gaan vieren in 1 van deze villages. Ze vierden hun nieuwjaar, en hadden 2, ja, wa was het, een soort rund, rond palen gebonden die ze de volgende dag gingen slachten, heel het dorp was versierd met bewerkte bamboe en andere dingen, het zag er allemaal heel goed uit. Als je het dorp binnenkwam werd je ontvangen met 'laolao' (f***ing straffe rijstwijn die ze zelf maken) en een reeds opgestoken sigaret. De mannen begonnen dan op een rij rond hun tempel (wat nie meer was dan een verhoogd podium int midden van het 'dorp') te stappen met enkele simpele danspasjes, en hoe langer dit doorging hoe minder gelijk ze dansten want er werd laolao met de liter gedronken en na enkele uren was iedereen daar echt wel redelijk naar de haaien. Het leuke vond ik dat de mensen gewoon heel veel plezier maakten, zonder al te veel spirituele zaken errond (wat wel altijd het geval was in India en Nepal), de mannen hadden zelfs make-up opgedaan, gewoon om wat belachelijk te doen en lol te maken... heerlijk om te zien.

Na Tat Lo naar Savannaketh, grotere stad, beetje gewandeld en dingen bezocht, dan verder naar Thakek en van hieruit met een gids een driedaagse in de buurt gehouden. We zijn naar watervallen gegaan, door grotten met de boot,...

Vanuit Thakek dan naar de hoofdstad, Vientiane. Wat inkopen gedaan en nieuwjaar gevierd. Dit wa niet al te speciaal, er waren wat optredens (het ene al wat beter dan het andere) en dan aftellen. En toen was het 2009!! De reden waarom dit niet zo fel gevierd werd is omdat de Laotianen hun eigen nieuwjaar hebben, ergens in april. Toch besteden ze wel wat aandacht en geld in het westers nieuwjaar, al vermoed ik dat dit vooral is omdat de Laotianen heel graag hun 'beerlao' drinken. (die manne, echt, voor de minste gelegenheid wordt er daar alcohol bovengehaald, bende alcoholiekers!)

Dan verder naar het noorden, Vang Vieng, een ongelooflijk toeristische plaats!! De hoofdactiviteit hier is 'tubing'. Het komt erop neer dat je een binnenband van nen tractor huurt, hiermee naar de rivier gaat, een 2tal km ten noorden van het dorp, de band in het water smijt en uzelf erboven op, drijven tot er een flesje aan een touw naar uw kop wordt gesmeten, flesje vangen en binnengehaald worden door de mannen van de bar om iets te drinken en te chillen. Voor de mannen die van avontuur houden zijn er ook de 'swings' waarmee ge tarzangewijs over het water kunt zwieren en u dan loslaat om in de rivier te belanden. Op zich echt wel een leuk idee, zo bars naast de oevers, maar helaas lopen er zoveel vetzakken rond en vrouwen die zichzelf gedragen als hoeren, dat je het na een uur wel gezien hebt. Helaas moet je dan nog veel verder drijven tot de stopplaats, en het stomme is dat de 7 bars allemaal direct na het startpunt gepositioneerd zijn, waardoor ge nog anderhalf uur verveeld en heel traag moet drijven in uwe band tot het eindpunt.

In Vang Vieng dan ook nog gaan rotsklimmen wat dan weer wel heel leuk was en dan verder naar boven naar Luang Prabang.

Luang Prabang is zowat de belangrijkste stad in Laos omdat zij door Unesco zijn bestempeld als werelderfgoed of zoiets. En ik moet toegeven, op zich is het wel een leuke plek, het is ook weer gelegen naast de Mekong, en het is altijd wel leuk om langs de rivier iets te drinken en te eten en naar de zonsondergang te kijken..

We hebben daar heel wat inkopen gedaan in de vorm van souvenirs voor de thuisblijvers (spannend e!!), want die mensen kunnen met hun handen zo'n mooie dingen maken... ja, echt wel de moeite.

Ook naar watervallen gereden met de brommer, was super mooi. Van die blauw-groene poeltjes, precies gelijk in de films, waar ge dan ff in kunt zwemmen, echt heel leuk.

En dan in Luang Prabang afscheid genomen en elk onze eigen weg opgegaan.

Ik ben gestopt in Nong Kiauw, was nie veel te zien, dan door naar Vien Thong, was wat leuker, warmwaterbronnen en kalm klein dorpje, dan door naar Sam Neua, grootste stad in de omgeving waar ik was, maar kakplaats aangezien slechte ervaringen met internetcafes.. Doorgegaan naar Vieng Xai, laatste stop in Laos voor de oversteek naar Vietnam.

Vieng Xai was wel leuk, was alweer heel rustig en heb daar echt geprofiteerd van mijn laatste dagen rust en lieve mensen. Ben daar ook 7 grotten gaan bezoeken die gebruikt werden ten tijde dat Amerika het nodig vond om dit deel van Laos te bekogelen met bommen (tijdens Vietnam-oorlog, van 1965 tot 1974 ). Er waren dus echt gigantische bomkraters in de grond, ongelooflijk. De grotten werden gebruikt om de mensen in onder te brengen. Die mensen hebben daar dus bijna 10 jaar onder de grond gezeten e!! En er was ook in elke grot een emergency room, die sloot met een gigantische stalen, zware deur en in die kamer stond een zuurstofmachine. Als de Amerikanen zouden beslissen om een chemische bom te werpen, dan moesten alle mensen hierin kruipen en hopen dat ze er levend uit konden komen. De zuurstofmachine was ook nodig, aangezien in zo'n kleine ruimte met zoveel mensen de zuurstof wel opgeraakt, dus nu konden ze er nieuwe bijmaken.. Gelukkig hebben ze deze emergency rooms nooit moeten gebruiken.. Toch was dit echt wel indrukwekkend man... Ik ben toen ook gaan beseffen dat ik dichter kwam bij Vietnam, en dus ook dichter bij de plaats waar nog niet zo lang geleden zo hard gevochten is geweest.. Toch allemaal een beetje raar... doet je wel nadenken...

En dan na Vieng Xai richting Vietnam! Het rustige leventje zat erop, het is nu tijd om terug meer intensief te gaan reizen, de vakantie is gedaan... maar hierover meer in het volgende verhaal!!

Amai, ik heb ulle nu wel serieus verwend (of verveeld) aan de lengte van dit verhaal te zien. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen overtuigen van de schoonheid en vriendelijkheid in Laos, het is in mijn ogen zowat het beste land om mee te starten voor Westerlingen als wij als je een tipje van de sluier van Zuid-Oost Azie wil oplichten... Het land is zo makkelijk bereisbaar (wel enkel met bussen, maar transport is hier echt heel makkelijk) en eerlijk, een absolute aanrader voor mensen die meer van deze streken willen verkennen en die rustig willen starten. Voila, tot daar mijn betoog voor Laos! Bij vragen of bedenkingen, u kan nog steeds terecht op mijn welbekende e-mail adres!!

Dikke zoenen en tot snel,

Bieke

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer